A barnamedve az eurázsiai kontinens mintegy felén, továbbá Alaszkában, valamint az USA és Kanada nyugati részén is megtalálható…

Számos alfajjal rendelkezik, a Központ területén európai barnamedvék élnek.

A természetben alapvetően magányos állatok, de bő táplálékforrás esetén többen is összegyűlhetnek. Nálunk az öt medve egy kifutóban él néhány farkas társaságában. Bár nézeteltérések olykor-olykor adódnak, de lényegében jól megférnek egymás mellett.

Táplálkozásukat tekintve mindenevők, de vannak egyedi különbségek. Brumi, a legöregebb hím medve sokáig vegetáriánus volt, a húst nem volt hajlandó megenni, ellenben természetes táplálék-kiegészítőként tekintett a kólára…

Párzási időszakuk nyárra esik, a kisbocsok télen születnek vakon és csupaszon. A 340-680 g-os bocsok tengerimalac méretűek, de az első 3 hónapban az igen gazdag anyatejnek köszönhetően gyorsan fejlődésnek indulnak. Nevelésük során babatápszerrel próbáltuk pótolni természetes táplálékukat. Mindaddig nem volt semmi gond, amíg volt mit a szájukba tenni, de amint elfogyott az áhított tej, hatalmas hisztiknek lehettünk nem túl lelkes résztvevői…

A közös munka során, a farkasokhoz képest sokkal óvatosabbnak kell lennünk. A medve nem képes olyan érthetően „beszélni”, kicsi fülei, farka nem teszi alkalmassá a testbeszéd széles skálájára. Ezért az esetek döntő többségében villanypásztor választja el a medvét a többi stábtagtól.